Bilindiği gibi kentiçi yolcu taşımacılığının temel amacı "taşıtların değil insanların taşınmasıdır". Bu amacı en iyi şekilde gerçekleştirebilmek ise toplu ulaşım sistemleri ile mümkündür. Bir şehrin toplu ulaşım yönetimini sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütebilmek için doğru planlanma yapılması gerekmektedir.
Kaliteli, iyi tasarlanmış ulaşım sistemi; hızlı, konforlu, ekonomik ve en önemlisi erişilebilir olmalıdır.
EÜTS Kurulumu ve İşletilmesi
Şehir İçi Güzergahların ve Durakların Planlanması
TKM Kurulumu ve İşletilmesi
Araç Tamir/Bakım Birimlerinin Kurulumu ve İşletilmesi
Yolcu Yoğunluğu Analizleri / Hat Planlama
Personel Temini ve IK Yapılandırması
EÜTS Kurulumu ve İşletilmesi
- Kart Yönetimi
- Geçiş Yönetimi
- Kart İşlem Merkezi Yönetimi
- Kiosk Yönetimi
- Gişe Yönetimi
- Bayi Yönetimi
- Mobil Uygulama
Şehir İçi Güzergahların ve Durakların Planlanması
Ulaşım planlamasında yolculuk taleplerinin belirlenmesi ve bu taleplerin yol ağı içerisindeki dağılımı, araştırmaların en çok yoğunlaştığı kısımdır.
Toplu ulaşım; şehir içinde yolcuların saati ve sürekliliği planlanmış yüksek kapasiteli taşıtlar ile taşınması işidir. İyi planlanmış bir toplu ulaşım sistemi kentin gelişmişlik göstergesidir. Kent kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır.>
Doğru yapılandırılmış ulaşım sistemi; “konforlu, erişilebilir, güvenilir, sık, ücret politikası açısından iyi planlanmış ve dakik” olmalıdır. Yapılacak bütün planlama çalışmaları bu unsurları hedeflemelidir.>
Nüfus artışı ve göç ile birlikte şehirlerin demografik yapısı hızla değişmekte, şehre yeni alanlar eklenmesine sebep olmaktadır. Bu değişime paralel olarak yeni açılan kamu, eğitim ve sağlık kurumları ile birlikte şehrin ulaşım ihtiyacında önemli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişimle birlikte toplu ulaşım talebini karşılamak ve ulaşımın yönünü ve yöntemini belirlemek için planlamaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Temiz enerji , enerji verimliliği, araçların karbon salınımının çevreye etkisi, kaynaklarının verimli kullanılması, ekonomik ve sürdürülebilir bir toplu taşıma sistemi doğru planlamayı gerektirir.>
Toplu taşımanın yeniden yapılanması, dönüşümü, hatların optimizasyonu gibi onlarca başlık altında planlama çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.
Kentin mevcut toplu ulaşım altyapısını inceleyerek başladığımız çalışmalarda durak bazlı yolculuk hareketleri tespit edilmekte, hane halkı ve memnuniyet anketleri yapılmakta, kentin yolculuk profili çıkarılmaktadır. Sorun ve potansiyellerin tespit edilmesi ile birlikte kentin ihtiyacı olan güzergahlar projelendirilerek araç tipi seçilmekte ve işletim sistemi planlanmaktadır.>
TKM Kurulumu ve İşletilmesi
Trafik Kontrol Merkezi; şehirlerin artan ulaşım problemlerinin çözümünde trafik yönetiminin ana bileşenidir. Trafik Kontrol Merkezi ile trafiğin 7/24 saat gerçek zamanlı izlenmesi, kontrol edilmesi, tek merkezden kontrolü ve yönetimi hedeflenmektedir.
Bu amaçla; kentin ulaşımı ilgilendiren bütün noktalarına kurulumu yapılan sinyalizasyon sistemi ve akıllı ulaşım sistemlerinden elde edilen trafik verileri kullanılarak geliştirmeler yapılmaktadır.
Bu çalışma sonucunda TKM’den aşağıdaki veriler büyük ekranlarda ilgili personellere sunulmaktadır. Aynı zamanda her bir ekranın içeriği ilgili personel tarafından yönetilmektedir.
- Sinyalize kavşakların gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve yönetimi,
- Kent trafiğini gerçek zamanlı olarak izleme,
- Araçların içinde yer alan kamera görüntüleri
- Şehrin yol haritası ve araçların bu yollar üzerindeki konumlar
- Araçların seyahat süreleri, duraklara varış bilgileri
- Trafik yoğunluk haritası,
- Kaza durumları ve geciken/iptal edilen hatların durumları
- Trafik yoğunluk bilgilerini anlık olarak alma,
- Trafik yoğunluk bilgilerini görsel ve işitsel olarak verme,
- Trafikteki sürücülerin anlık değişimlerden haberdar edilmesi,
- Trafik ve yol durumu bilgisini kullanıcılara web ve telefon yoluyla iletme,
- Bölgesel trafik durumlarını izleme e-ulaşım konseptine uygunluk,
- Doğru zamanda bilgilendirme ile alternatif güzergahlara yönlendirme.
Araçların Tamir/Bakım Birimlerinin Kurulumu ve İşletilmesi
Toplu taşıma araçlarının bakım, onarım, yağ, su, mazot, antifriz, adBlue ikmalinin ve otobüs temizliği hizmetlerinin yerine getirilmesi, lastik ve yedek parça ihtiyaçlarının karşılanması için hizmet birimlerinin tesis edilmesi, gereki inşaat projelerinin çizilmesi ve inşası gerekmektedir. Her şehrin araç filosu farklı tür araçlardan oluşmaktadır. Bu araçların tamir ve bakımını yapacak personelin alınması, yetiştirilmesi ve bakım faaliyetleri için gerekli prosedürlerin yazılması ve uygulamaya geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Araçların düzeltici ve önleyici bakımları, kaporta ve boyasının komple yenilenmesi, hasarlı araçların onarımları, motor, şanzıman vb. komponentlerin bakım ve onarımları yine bu birimde yapılması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Yolcu Yoğunluğu Analizleri / Hat Planlama
Gelişmiş ve gelişmekte olan şehirlerde nüfusun hızla artması ulaşım sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
Şehir içi ulaşımında kullanılan akıllı kartlar, akıllı şehirlere doğru giden yolda en önemli adımlardan biridir. Akıllı kartlardan günlük milyonlarca veri toplanabilmekte ve bu verilerin analizi ile biniş iniş sayıları tahmini yapılabilmektedir. Bu verilerin analiz edilmesi kısa ve uzun vadede yolcu alışkanlıklarının belirlenmesi için önemlidir.
Toplu ulaşımda akıllı kart verileri kısa ve uzun vadeli planlar yapmak için oldukça elverişlidir. Herhangi bir hattın herhangi bir durağından bir başka durağına seyahat eden yolcuların sayılarının bu yöntemleri ile tahmin edilerek araç içi yolcu yoğunluğunun hesaplanması mümkündür. Araç içi yoğunluğun tahmin edilmesi, ele alınan hattın otobüs kapasite ve sefer sayısı planlamasına yardımcı olmaktadır.